top of page

Bu bir “Nasıl Daha Çok Bağış Yaptırılır?” konulu yayın incelemesidir...

Yazarın fotoğrafı: EditorEditor

Haber gündemi ne kadar yoğun ve bir o kadar da hızlı değil mi?

Bu kadar karmaşa içerisinde bazen gerçek bir haber niteliğinden uzak şeyler de karşımıza çıkıyor ve doğal olarak “şimdi bu niye karşıma çıktı ?” diye soruyoruz. Tam olarak bu tarz bir yayını bugün farklı kaynaklarda gördüm ve paylaşıyorum. . Nihayetinde bu yayına dikkatle bakıldığında bazı yönleriyle gayet planlı olduğu, fakat bazı noktalarda kötü olduğu açık bir şekilde görülüyor. Bir anlamda “düşük maliyetli bir propaganda çalışması” gibi.. Belki de resmin sadece küçük bir bölümüdür ve bütünü temsil etmiyor olabilir.


Aslında çok eski zamanlardan beridir kullanılmış fakat 20.yy başlarında tam olarak adı konulmuş olan “propaganda” kaynağı açık olmayan ve belirli bir konuda fikirleri yayma ve insanların düşünce ve davranışlarını etkileme çabasıdır.


Öncelikle iyi planlanmış olan yönlerine bakalım;

  • Amaç/Yöntem ! Vitrinde imam öne çıksa da propagandanın prensipleri gereği aslında bağış konulu haberin yayılmasına karar veren ve bunun için harekete geçen kaynak halen açıkça belli değil.

  • Zamanlama ! Planlama mükemmel. Köklü bağış kültürüne sahip olan halkımızın her tür bağışa en yatkın olduğu döneme girmiş bulunuyoruz.

  • Seçilen influencerın konuya uygunluğu ! Cami imamı pek çok kişi için sözü dinlenen belki de sevilen biridir. Zaten kültürümüzde de bunu bir ata sözü ile pekiştirmisizdir “imamın söylediğini yap ama yaptığını yapma deriz” imamın doğrularını kabul eder, yanlışlarını görmezden geliriz.

  • Mesaj - doğruluk ve güvenilirlik !

    • Cami’de geçirilen süre içinde kullanılan enerji – araç-gereç vs için bağış adı altında ücret ödenmesi yapılabilir mesajını görüyoruz.

    • Bu görselde kullanılan belgede Tokat Müftüğü Taşlıçiftlik Fatih Camii için basılmış bir antetli kağıt kullanılmış. Boş kağıda imza atma potansiyeli 99%,99 olan halkımız için ikna edici bir belge olduğu açık.

  • İletişim kanalı ! Hazırlanmış görsel ve metinlerin mümkün olduğu kadar geniş halk kitlelerine ulaşması amacıyla “haber ajansı” vasıtası ile medyada yer bulması sağlanmış.

Bir de strateji ve TC devleti yasalarına göre hatalı yönlerine bakalım;

  • Tutarlılık ! Telefonunun camide şarj eden vatandaş bunun için 100TL bağış yaptıysa, dükkanının önüne gün boyu araç park ettiği küçük esnafa ve hatta sadece tuvaletini kullanmak için girdiği cafelerin bağış kutusuna da pekala cömert miktarlar bırakıyor olabilir! Bu durumda işletmelerin de haber ajanslarının "günlük haber akışları"nda yer almaları mümkün, fakat haberlerde hiç bu şekilde bir konu görmüyoruz!  

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 31’e aykırı davranış nedeniyle imama bir yaptırım uygulanabilir

  • STK statusünde olmayan bir kuruma bağış yapılmasına yönelik planlı bir çaba ortaya koyuluyor

  • Bu belgede notu yazan isim gösterilmemiş, fakat imamın “fayda sağlamak amacıyla” başkasına ait olan bir belgeyi herkesin görmesini sağlaması KVKK'a uygun değil.


E o zaman cami suyu-tuvaleti-otoparkını kullananlar haydi şimdi pamuk eller cebe !

 

Comments


bottom of page